Slachtoffer en daderschap zijn karmische patronen waar wij als mens geregeld mee geconfronteerd worden en zijn onderdeel van de lessen die geleerd dienen te worden. Ze dienen een hoger doel, het pad naar hartgedragen bewustzijn. We ervaren hoe we uit onze kracht gaan maar leren ook hoe we opnieuw verbinding maken met ons ware zelf. Dit zijn uitdagende lessen, die zich vaak in allerlei situaties aandienen en vragen om inzicht, zelfreflectie, moed en bewustwording.
Ik krijg geregeld de vraag, hoe zorg ik ervoor dat ik niet opnieuw in mijn slachtofferstuk schiet? Graag deel ik een ervaring waarin ik laat zien hoe ik mijn kracht en zelfliefde inzet en dus uit mijn slachtofferschap blijf.

Overlast aircondioning

Nu ruim 3 jaar geleden kreeg ik de sleutel van mijn nieuwe woning. Opgetogen van blijdschap ging ik met emmer, spons, zeem en stofzuiger op weg naar mijn fijne huisje. Het was heerlijk weer en besloot bij binnenkomst direct de tuindeur open te doen en een kakelvers kopje koffie te nuttigen in mijn tuin toen ik een merkwaardig, op een startende boeing 747 lijkend geluid hoorde.

Nu ben ik wel wat gewend en kan over het algemeen met dit soort situaties goed uit de voeten maar deze keer was het anders.. Dit geluid was monotoon, klonk mechanisch en was zo aanwezig dat de moed me al gauw in de schoenen zonk en mijn warme zwoele zomeravonden zag ik aan mijn neus voorbij glippen. Mijn hooggevoeligheid werd ineens mijn vijand, gaf mezelf ook nog de schuld van het feit dat ik er niet mee om kon gaan en verliet met gekromde tenen mijn huis om bescherming te zoeken in het achterliggende bos. Ik was al moe van de verhuizing en wilde maar een ding en dat was rust echter mijn hoofd en lijf maakten overuren. Hoe kon mij dit nu weer gebeuren? Was ik dan zo onoplettend geweest tijdens de bezichtiging en weer in de valkuil van mijn soms overenthousiasme gestapt? Slachtoffermoeheid diende zich aan en besloot mijn moed weer bij elkaar re rapen en terug te gaan naar huis om rustig uit te vogelen waar dit geluid vandaan kwam.

Op onderzoek uit

Recht tegenover mijn huis is een sportschool gevestigd en ik kwam er al snel achter dat het hier ging om een verouderd airconditioning systeem, wat hing aan de buitenkant van de gevel. Na lang wikken en wegen besloot ik de stoute schoenen aan te trekken en op onderzoek uit te gaan. Uit je slachtofferrol stappen vereist moed en zoals ik al eerder schreef, inzicht en bewustzijn waarna de stap volgt die tot actie overgaat d.w.z. de beweging inzet naar eigen kracht. Ik besloot eerst een rondje buren te doen. Hebben jullie er last van? Nee, mijn vrouw gaat gewoon binnen zitten met de deur dicht. Ach ja, het hoort er nou eenmaal bij.. Wat een prachtig voorbeeld, hoe je jezelf voor de gek kan houden en een collectieve overtuiging inzet om zelf geen verantwoordelijkheid te hoeven nemen. Wat de buurman eigenlijk wilde zeggen was, ik vind het zo eng om kwetsbaar te zijn en te zeggen wat ik voel en kies er liever voor mezelf klein te houden dan dat ik in mijn grootsheid stap en voor mezelf op kom.

De dialoog

Het enige wat er op zat was alleen het gesprek aan te gaan, dus op naar de sportschool. Bij binnenkomst trof ik een van de eigenaren en vertelde hem eerlijk waar ik last van had. Wat het met mij doet om in een constante stroom van laag frequent geluid te zitten. Er was al eens eerder een overbuur langs geweest maar zoveel last kon ik er toch niet van hebben? Hij probeerde mijn gevoel te ontkrachten en over te gaan op allerlei rationele overwegingen om de airco te behouden en er niets aan te doen. Op dat moment had ik kunnen besluiten om weg te gaan en het erbij te laten zitten, te gaan mopperen en boos te worden maar dat deed ik niet.

Op zo’n moment is het belangrijk niet vanuit strijd te communiceren maar vanuit je gevoel in de verbinding te blijven.

Uiteindelijk wilde hij een uur per dag de airco lager zetten maar deze afspraak bleek in de praktijk niet te werken. Ik vertelde hem, dat ik het niet fijn vind als gemaakte afspraken niet na worden gekomen en vroeg hem of hij open zou staan bij mij in de tuin te komen luisteren maar dit wilde hij niet. Wat mij heel duidelijk werd in het contact, dat hij reageerde vanuit weerstand en dat hij geschrokken was van een verandering die ik vertegenwoordigde. Mijn benadering vanuit het hart was voor hem een stap te ver.
IK heb het er niet bij laten zitten en alsof het zo moest zijn, kwam er een andere eigenaar en samen met haar hebben we gekeken naar oplossingen en dit heeft goed uitgepakt!

Stappen

  • Slachtofferschap is gekoppeld aan een egogedragen bewustzijn en kent het thema strijd. Om uit de slachtofferrol te komen is erkenning de eerste stap. Hierbij is het belangrijk niet te oordelen maar alleen waar te nemen wat er gebeurd.
  • Om uit de strijd te blijven is het belangrijk dat je je gevoel volgt en hier trouw aan bent. Wat vanuit je hart komt is puur en authentiek en jouw waarheid!
  • Waarin dient mijn slachtofferschap? Hij heeft namelijk een belangrijke functie en je dit bewust worden en doorleven brengt je bij de blokkade waar de pijn zit. De rol van slachtoffer kan je leren wat de reden is waarom je ervoor kiest uit je kracht te gaan en de macht uit handen geeft. Dit kan te maken hebben met bv. angst voor afwijzing.
  • Wat voel je in je lijf zodra je verbinding maakt met je slachtofferpijn? Je lichaam communiceert op een unieke manier, geef jezelf en je lichaam ruimte om te voelen.
  • Kijk en neem waar vanuit liefde.
  • Visualiseer hoe het is als je dezelfde situatie vanuit je kracht/hart benadert en hoe het voelt om vanuit zelfrespect en zelfliefde te handelen.

Dit zijn allemaal stappen maar vergeet niet dat dit een leerproces is soms gepaard gaat met vallen en opstaan. Ben trots op jezelf en iedere keer dat je weer even in de slachtofferrol zit, probeer dankbaarheid te voelen. Je maakt dit allemaal mee om ervaringen op te doen om uiteindelijk je ziel tot volle bloei te laten komen!

Mocht je vragen hebben/vastlopen of het fijn vinden om er samen naar te kijken, voel je welkom!

In liefde,
Marlies
www.herinnerjewiejebent.nl
info@herinnerjewiejebent.nl

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top